U bent hier:  Home > Informatie over meeuwen > Soorten
Nederlands | Français | Deutsch

Over meeuwen

Welke meeuwen kan je zien aan onze kust?

Meeuwen zijn typische zee- en kustvogels. Ze vinden er hun natuurlijk voedsel, dat vooral uit zeevis en bodemdieren bestaat. Toch kunnen ze ook ver landinwaarts gezien worden. De grotere meeuwen kunnen zich zelfs tot meer dan 100 km landinwaarts verplaatsen op zoek naar voedsel.

Alle meeuwen zullen wel water opzoeken om de nacht door te brengen. De zee, rivieren, spaarbekkens, plassen of havens, alle bieden ze een veilige slaapplaats.

De meest voorkomende meeuwensoorten aan onze kust zijn de zilvermeeuw (Larus argentatus), de kokmeeuw (Larus ridibundus), de kleine mantelmeeuw (Larus fuscus), de stormmeeuw (Larus canus) en de grote mantelmeeuw (Larus marinus).

Met wat geluk kan je ook de dwergmeeuw (Larus minutus) of de visdief (Sterna hirundo) zien, evenals de zwartkopmeeuw (Larus melanocephalus), de geelpootmeeuw (Larus michahellis) en de drieteenmeeuw (Rissa tridactyla).


Zelf meeuwen leren herkennen en determineren?

In Natuur.Oriolus 68(3) verscheen een handig overzicht PDF (.PDF, 0.5 MB) door Geert Spanoghe.

In De Gierzwalus werd een meeuwenspecial gepubliceerd voor de herkenning van eerste kalenderjaar grote meeuwen door Ruud Altenburg en Mars Muusse.


Soorten meeuwen

Een jonge meeuw Deze “bruine” meeuw is geen aparte soort, maar wel een jonge meeuw.
De jongen van de mantelmeeuw en zilvermeeuw nemen rustig de tijd om hun volwassen verenkleed aan te nemen.
Het kan wel zo’n 4 jaar duren.

Grote mantelmeeuw (Larus marinus) De grote mantelmeeuw (Larus marinus) brengt bij ons de winter door. Zij vertoeven vooral langs de kust en op zee.
Meer informatie »

Kokmeeuw (Larus ridibundus) De kokmeeuw (Larus ridibundus) is een typisch kustgebonden meeuw. Ze zijn het hele jaar in ons land. Ze broeden in grote kolonies langs onze kust, maar ook in het binnenland. Ze lusten graag regenwormen. Meer informatie »

Zilvermeeuw (Larus argentatus) De zilvermeeuw (Larus argentatus) is dol op schelpdieren en visafval. Deze soort is het hele jaar door aanwezig; vooral dicht de kust. Meer informatie »

Kleine mantelmeeuw (Larus fuscus) De kleine mantelmeeuw (Larus fuscus) is verzot op vis. Hij brengt veel tijd door op open zee, vaak achter visserschepen. In de winter zoekt hij warmere oorden op en vind je hem langs de kusten van Spanje en Portugal. Meer informatie »

Stormmeeuw (Larus canus) De stormmeeuw (Larus canus), een zeldzame broedvogel bij ons. 's Winters zie je deze soort vaak in weilanden op zoek naar regenwormen. Meer informatie »

Zwartkopmeeuw (Larus melanocephalus) De zwartkopmeeuw (Larus melanocephalus), een zeldzaamheid langs onze kust. Het is een echte zomergast die zijn voedsel zoekt op graslanden.
Meer informatie »

Geelpootmeeuw (Larus michahellis) De geelpootmeeuw (Larus michahellis), de gele poten onderscheiden hem van de zilvermeeuw. Hij is oorspronkelijk afkomstig van de Middellandse zee en is vooral in het najaar bij ons te zien. Meer informatie »

Herkenning v/d juveniel geelpootmeeuw »

Drieteenmeeuw (Rissa tridactyla) De drieteenmeeuw (Rissa tridactyla), een echte zeevogel die je vrijwel nooit aan de kust ziet. Te herkennen aan zijn zwarte vleugelpunten; alsof die in een pot met inkt zijn gedoopt. Meer informatie »

Dwergmeeuw (Larus minutus) De dwergmeeuw (Larus minutus), de kleinste van de meeuwen. Lijkt door de zwarte kop wel wat op de kokmeeuw, maar is veel kleiner. Broedt in moerassen in noordoost Europa en doet ons land aan tijdens de trek. Meer informatie »

Visdief (Sterna hirundo) en jong De visdief (Sterna hirundo) en jong. Ook al lijkt deze vogel wel wat op een meeuw, het is een stern. Visdieven zijn het zijn slanke vogels met rode snavel, veel sierlijker dan meeuwen. Meer informatie »
Welke meeuwen kan je zien aan onze kust?